"Dobré víno je dobrý přítel,
když s ním dovedeme zacházet"

William Shakespeare

O víně

Víno je nápoj nesmírně bohatý na chutě, vůně a barvy. Degustace vín se týká tří smyslů: zrak, čich a chuť. I když básníci tvrdí, že na své si přijde i sluch, protože vynikající víno po svlažení rtů promluví a osloví svého konzumenta.

Zraková zkouška

umožňuje zhodnotit vzhled vína, barvu, čirost, lesk, hustotu, průzračnost a čistotu.

Zrakem se hodnotí:
Čistota vína
víno můžeme hodnotit jako krystalicky čisté, jiskrné, průhledné, matné, mdlé, opalizující, nejasné, zakalené

Hloubka a intenzita barvy
bílých vín je to vodově bílá, bledá, střední, sytá a odstín zelenkavý, citrónový, slámový, zlatý, jantarový, načervenalý, hnědý

červených vín je to fialový, cihlový či třešňový odstín červené

u růžových vín je to meruňkový, šedorůžový, pomerančově růžový, bledě červený, třešňový, jahodový, lososový oranžový odstín

Vazkost
perlivé, vodové, normální, vazké olejové

Čichová zkouška

spočívá v zachycení a rozlišení vůní vína, jeho aroma a buketu.

Čichem se hodnotí:
Vůně nám dává signál o kondici vína - zdravé, čisté, nečisté, nemocné. Hodnotíme všeobecný dojem - neutrální, čistý, atraktivní, vynikající. Sledujeme intenzitu vůně - slabou, střední, výraznou. Z vůně také poznáme, v jakém stadiu vývoje víno je - mladé, hroznové, se zralým buketem, unavené, staré (se stařinkou) , naoxidované, zoctovatělé.

Vůně květinové
voní po akátu, fialce, heřmánku, hlohu, hyacintu, chryzantémě, ibišku, jabloni, jalovci, jasmínu, květu pomeranče, lílii, lípě, magnolii, mandlovníku, pelargonii, pivoňce, růži, šípku, vrbě, vřesu, zvonečku

Vůně po koření
připomínají anýz, bazalku, cibuli, černé koření, česnek, fenykl, kopr, levanduli, majoránku, muškátový oříšek, oregano, provensálské byliny, skořici, tymián, vanilku nebo zázvor

Vůně ovocné
po hroznech, ananasu, avokádu, banánu, borůvce, broskvi, citronu, černém rybízu, hrozinkách, grapefruitu, jablku, jahodách, malinách, melounu, meruňkách, papáji, pomerančích, švestkách, třešních či višních

Vůně rostlinné
jako rozkvetlá jarní louka, čerstvé či zapařené seno, čerstvě posečená tráva, kopřivy, révové listy, zelený čaj, káva nebo tabák

Vůně zemité
připomínají artyčoky, beton, houby, humus, plíseň, sklep, spálenou gumu, kůži

Vůně chemické
asfalt, bakelit, benzin, celulózu, fenol, guma, chlór, jód, kanál, nafta, olej, plastik a síra

Vůně živočišné 
pach čerstvého masa, kočičí moči, mokrého psa, myšiny, zapařené srsti, zvěřiny

Vůně dřevin
akátová, borová, cedrová, dubové kůry, pryskyřičná, santalového dřeva, vanilky

Z vína mohou být cítit také kvasnice, kyselina máselná, zkažené mléko nebo taky karamel, med, čerstvá čokoláda, melasa či dokonce sójová omáčka

Chuťová zkouška

zapojí do hry chuťové pohárky na jazyku, které umožňují rozlišovat čtyři základní chutě - sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Jejich vzájemnou kombinací dokážeme rozlišit obrovskou šálu chuťových vjemů. V ústech také vnímáme trpkost, plnost, pružnost, pěnivost, perlivost, chlad, teplo atd.

Chutí se hodnotí:

Sladkost 
víno je suché, polosuché, polosladké, sladké, velmi sladké

Kyseliny
fádní, nízké, vyvážené, osvěžující, živé, rázné, ostré, kyselé, trpké

Tělo
hubené, tenké, lehké, střední, plné, opulentní, těžké

Alkohol
lehký, dostatečný, velkolepý, opojný, ohnivý

Intenzita
slabá, střední výrazná

Doznívání
krátké, přijatelné, dlouhé, nebere konce

Zralost
mladé víno, nezralé, na vrcholu, za vrcholem, přezrálé

Víno může být v chuti i vůni slabé, svěží a hebké, půvabné, vyvážené, elegantní, plné či kulaté

Podávání vína:

Víno podáváme v optimální teplotě. Vína šumivá, dezertní a lehká bílá mají mít mezi 5 až 9 °C . Většina bílých vín je nejkrásnější mezi 10 až12 °C , kdy už uvolňují v dostatečné míře vůni, otevírají se, ale neztrácejí svěžest. Velká zralá suchá bílá vína a čerstvá šťavnatá červená vína podáváme při teplotě 12 až 14 °C . Pro červená vína literatura předepisuje pokojovou teplotu, měřenou ale někde ve studených hradních síních. Většina červených vín se podává při teplotě 14 až 16 °C a velká zralá červená vína při teplotě 16 až 18 °C

Copyright © VinotékaRICHTER.cz